Menü Bezárás
Deutsche Version
 
Képeslapküldés

GPS koordináták: 47.62891, 17.35943

A Rábaköz legnépesebb települései közé tartozik Kóny.

A község lakóinak száma 2694 fő. Ez a szám a falu kedvező fekvésének, dinamikus fejlődésének köszönhetően nem csökken. A nemzetiséget tekintve kisebbség nincs a településen. A község ivóvíz hálózata 25 éve épült ki. Telefonhálózattal, gázzal, és csatornával rendelkezik. Kóny 27 utcájának 98 %-a burkolt, portalanított. A letelepedni kívánó fiatalok részére a falu északi részén új közművesített telkeket alakítottak ki.

A Győrt Sopronnal összekötő 85-ös számú főközlekedési útvonal az északi oldalon határolja, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút pedig átszeli a falut. Sopron 60 km, Győr pedig 25 km távolságra fekszik. Az óránként közlekedő menetrendszerinti autóbuszjárattal a megyeszékhely 25 perc alatt, a GYSEV vonalán vonattal 15 perc alatt elérhető. Vasúti ipari rakodópálya is van a településen.A község kedvező fekvése, megközelítési lehetőségei és rendelkezésre álló szakképzett munkaerő a letelepedni kívánó ipari, mezőgazdasági befektetők számára jó lehetőségeket jelenthet. Kóny számára jelentős előrelépési lehetőséget jelentene a helyi gazdasági élet élénkítése. Célunk az, hogy a helyi adottságokra alapozva olyan munkahelyek teremtődjenek, melyek nem veszélyeztetik a környezetet, és illeszkednek a település arculatába.

Elsősorban a mezőgazdasági termeléssel, élelmiszer feldolgozással kapcsolatos üzemegységek létrejötte lenne indokolt, de a munkaerőbázis ipari üzem működését is biztosíthatja. Ezen üzemek letelepedéséhez az önkormányzat 40 ha Belterület Ipari területet biztosít. A község a Rábaköz és a Tóköz határán helyezkedik el, nyugati irányból a Hanság övezi, ennek a tórendszernek tagja a Tündértó.

Az első írásos emlék – Kóny alapítólevele – 1228-ból származik. Az oklevele tanúsága szerint II. Endre király az 52 szabadosból álló falut a Téth nemzetségből származó Demeternek adományozta. Ezt az adománylevelet Mátyás király és II. Lajos is megújította. A XVI. Század végén a királyi kamara tulajdona a község, de haszonélvezői igen sűrűn váltakoznak. 1685-től többszöri birtokos-váltás után ismét a győri káptalané lett. 1641-ben Nádasdy Ferenc katonái kifosztották a települést. A XIX. Században a jobbágybirtokok megváltását követően is jelentékeny területű föld maradt a káptalan kezén.

A világháborúk pusztításának sok kónyi áldozata lett, nevüket a Hősök szobrán, illetve a templom falán elhelyezett márványtábla őrzi. A műemlék jellegű templom 1723-ban épült barokk stílusban. Védőszentje Szent Mihály, melynek ünnepén ( szeptember 29.) búcsúkezdő táncként a Hagyományőrző Néptánccsoport ma is eljárja a híres kónyi verbunkot.

A faluvégi utak mentén szentek szobrai állnak, legnevezetesebb közülük Nepomuki Szent János szobra. Közismert falucsúfolója a bikáról szól. A település határában 250 hektárnyi terület tájvédelmi körzet, a Fertő – Hanság Nemzeti Park része. Természeti értéke a tőzeg tavak rendszere, melynek 60 hektáros vízterülete horgászásra, csónakázásra alkalmas.

A megye településeinek rendezvényeit színesítő Erkel Ferenc Énekkar 40 éves múltra tekint vissza. Nyaranta néptáncos- és kézműves táborok várják a helyi – és környékbeli hagyományőrző fiatalokat. A kónyi Sportegyesületnek labdarúgó, kézilabda, lovas és galambász szakosztálya működik. A községben, 2004-ben alakult meg a polgárőrség. A helyi rendezvények közül kiemelkedő az augusztus eleji falunap.

Látnivalók:

  • Kerék tó
  • Tájház: Megtekinthető előre egyeztetett időpontban, vagy a Faluházban történő bejelentkezés után hétköznaponként 8-16 óráig. Tel.: (96) 280-122
  • I. világháborús emlékmű
  • Szent Mihály római katolikus templom: 1723-ban épült barokk stílusban. A templom falán található a II. világháborús emlékmű.
  • Szűz Mária szobor
  • Szentháromság-szobor
  • Szent Antal-kápolna
  • Sírtói-kápolna
  • Nepomuki Szent János szobor
  • Természeti értékek

Vendéglátóhelyek:

Kerék-Tó Vendéglő

Cím: 9144 Kóny, Kölcsey utca

Telefonszám: (20) 925 5571

http://www.kerekto.hu

Diana Étterem

Cím: 9144 Kóny, 85-ös számú főút 17-es kilométerszelvény -18. km

Telefonszám:(96) 280 775

Fehérakác Étterem és Panzió

Cím: 9144 Kóny, 85. főút 20 km

Telefonszám:(96) 530 046

Önkormányzat elérhetőségei:

9144 Kóny, Rákóczi utca 30.

Telefon: (96) 280 140

Forrás: helyszíni adatgyűjtés, www.kony.hu

További híreink