Menü Bezárás
Deutsche Version
 
Képeslapküldés

GPS koordináták: 47.57764, 17.43199

A település a Rába folyó jobb partján a Tét-Lébény és a Mórichida-Győr utak keresztezésében a Rába folyón átívelő híd mellett található. A község menetrend szerinti autóbusszal, illetve személygépkocsival közelíthető meg. Egyénileg vagy csoportosan a Rába folyón vízi sporteszközökkel is elérhető. A legközelebbi vasútállomás (kb. 8 km) Enese községben a Győr–Sopron–Ebenfurth vasútvonalon érhető el.

A Rába bal partján, főutak találkozásánál a Rába hídja mellett található.

Látnivalók:

  • Római katolikus templom: a karcsú tornyú épület barokk stílusban épült, csakúgy, mint az oltárok és a szószék. A Béke utca elején egy szép Mária szobrot is találunk. 1859-ben tűzvész által elpusztult, majd újjáépített római katolikus templom, amely a Béke utca végén, egy mesterséges dombon áll. Berendezései, a Mária-szobor, az oltárok és a szószék barokk stílusban épült.
  • A templom mellett a Plébánia Hivatal, mögötte az általános iskola épülete található. A focipálya mellett az úton kőkereszt található. A kikapcsolódást kedvelők részére a Rába folyó és a Rába part kínál feledhetetlen élményeket. Az ártéri réteket, erdőket gazdag flóra és fauna jellemzi. Akár kerékpárral, akár gyalogosan, vagy vízi járművel érdemes nekivágni a környék felfedezésének.
  • A településtől 3 km-re, délnyugatra az un. Istendombon áll a Nádasdy család által 1598-ban emeltetett emlékoszlop, amely Győr törököktől való visszafoglalásának emlékére készítették. Az emlékoszlop négyzetes talpazaton áll, 1 méter négyzet keresztmetszetű, 5 méter magas, gúlatetővel fedett kettős vaskereszttel a tetején. Az oszlop felső részén négyfelől képtartó fülkék látszanak. Amint a kor szokása szerint, vallási külsőbe öltöztetett, világi eseményt megörökítő emlékmű. 1908-ban Makkos Gábor az akkori földbirtokos restauráltatta, az évszámot és neve monogramját is őrzi az oszlop. Jelenleg felújításra vár.
  • Falumúzeum: a helység múltjából és a múlt emlékeiből összeállított értékes gyűjteménnyel rendelkezik. Régészeti leletek, néprajzi emlékek, szövés fonás teljes eszköztára és még sorolhatnánk, fogadja a látogatókat. A múzeum előtt az utca közepén szigetet alkotva áll egy Mária szobor, valamint a körülötte kialakított kis szigeten van lehetőség a falu és megyezászló felvonására. A focipálya mellett az úton kőkereszt található. A kikapcsolódást kedvelők részére a Rába folyó és a Rába part kínál feledhetetlen élményeket. Az ártéri réteket, erdőket gazdag flóra és fauna jellemzi. Akár kerékpárral, akár gyalogosan, vagy vízi járművel érdemes nekivágni a környék felfedezésének.
  • Érdekes látványosság még a falutól kissé távolabb, az Istendombon állított emlékoszlop, amely Győr török alóli felszabadulására emlékeztet.
  • Világháborús emlékmű: a templom előtt található az első és második világháborúban elesett hősök emléktáblája.
  • Szűz Mária szobor
  • Rába

Vendéglátóhelyek:

Vadrózsa Vendéglő

Cím: 9135 Rábaszentmihály, Béke u. 1.
Tel: 96/284-501

Garden Kertvendéglő

9135 Rábaszentmihály Ady Endre út 26/A

Telefon: (96) 284 359

Rába Part Apartman & Szabadidőközpont

9135 Rábaszentmihály, Ady E. u. 29.

Email: info@rabaszabadidokozpont.eu

Telefon: (20) 250-0107

Tevékenység: szállás, csónak, kenu bérlés, íjászat, lovaglás, sétakocsikázás

Helyi termékek:

Visi László – disznótor (szervezett)

Cím: 9135 Rábaszentmihály, Ady E. u. 38.
Tel: 96/284-359

Dusa Zsolt – tej

Mobil: 30/9978-130

Lengyel Imréné – tej

Tel: 96/280-046

Önkormányzat elérhetőségei:

9135 Rábaszentmihály, Kossuth Lajos u. 32.

Telefon: (96) 694-010

Forrás: Rábaszentmihály Önkormányzata, wikipédia.

További híreink