Menü Bezárás
Deutsche Version
 
Képeslapküldés

GPS koordináták: 47.46644, 17.83708

A Bakony északkeleti, lankás dombokká szelídült lábainál, a 82-es főút közelében, jó infrastrukturális ellátottsággal, 30 percnyi autóúttal Győrtől, fekszik Lázi. Mára már mindössze 600 lakosú, csendes, nyugodt kis település.

 A falu története az íratlan évezredek homályába vész, de az írásos adatok is több mint 900 évesek. A település népe, kis megszakításokkal, mindig a pannonhalmi apátság birtoka volt. (Napjainkban a pannonhalmi kistérség tagja.) Volt idő, amikor jelentős településnek számított a környező falvakhoz képest, a „szocializmus építésének időszaka” viszont nem tartozott a fejlődést hozó időszakok közé. Közeli munkahely hiányában megindult az elvándorlás, jelentősen elöregedett a lakosság.

 A Bakonyalja földrajzi nagytájhoz tartozik, talaja és lejtői elsősorban szőlőművelésre, gyümölcstermesztésre, mezőgazdasági művelésre hasznosíthatók. Jelenleg is a mezőgazdasági tevékenység a meghatározó, a veszprémvarsányi székhellyel működő termelőszövetkezet utódjaként létrejött Kft.-k a legnagyobb földbérlők a területen. A község vállalkozási környezete szegény, ezért az aktív korúak jelentős része ingázó. Az utóbbi években néhány család a mezőgazdasági vállalkozást választotta megélhetési forrásul.

1999. június 30. napjával kivált Veszprém megyéből és Győr-Moson–Sopron megyéhez csatlakozott. 2003. január 1. napjával körjegyzőségre lépett, és iskola fenntartási társulást hozott létre a szomszédos Tápszentmiklóssal.

Gyönyörűen restaurált katolikus temploma, rendezett közterületei, alsó tagozatos összevont iskolája, óvodája van. Kiépült az ivóvíz-, szennyvíz-, gáz-, és telefonhálózat. Helyben működik az önkormányzat hivatala, gyermek- és felnőtt háziorvos. A helyben lakókat három bolt, kultúrház, könyvtár, presszó szolgálja. Hangulatos, szép a külterületen lévő pincesor, a szépen rendben tartott területen jórészt új építésű, pihenésre is alkalmas présházakkal.

A falu fejlődését mindenképpen a lakosság megtartó erő fejlesztése jelentené. Ha sikerülne elérni, hogy az elöregedő lakosságot, fiatalokkal pótoljuk, lenne remény a további fejlődésre. Az elvándorlások miatt hiányzik a közép generáció, ami számos probléma forrása. Szükség lenne közeli munkahelyekre, főként a fiatal gyermekes nők számára. Megoldandó probléma az idősek megfelelő szociális ellátottságának és a fiatalok kulturált szórakozási, sportolási lehetőségének megteremtése. Az önkormányzat rendelkezik jelentős számú építési telekkel, amit nagyon mérsékelt áron kívánunk értékesíteni. Terveink, elképzeléseink vannak, megvalósításukhoz azonban nem elég a helyi elszántság, szükségesek azok a központi források is, ami minden más településnek is létérdeke.

1999-ben került át Veszprém megyéből Győr-Moson-Sopron megyébe.

Látnivalók:

  • Kőkereszt
  • Római Katolikus templom
  • Milleniumi emlékpark
  • Világháborús emlékmű
  • Park
  • Szent Háromság szobor
  • Szűz Mária szobor

Önkormányzat elérhetőségei:

9089 Lázi, Petőfi S. u. 6.

Telefon: (88) 587-910

Forrás: Lázi Önkormányzata, helyszíni adatgyűjtés, wikipédia.

További híreink