Menü Bezárás

Helyszín:      Pilinszky János Általános Iskola, 9082. Nyúl, Jókai u. 21.

Iőpont:        2013. október 19.

Egészségnap – Állapotfelmérés

Résztvevők:

Az állapot felmérésen, 58 fő vett részt. Arányában 8 férfi és egy fiúgyermek, valamint 49 nő. Életkor szempontjából a 8 évestől a nyugdíjas korig vegyesen.

Program rövid leírása:

Az állapotfelmérésre jelentkezők többsége nő. Megfigyelhető a nők magasabb résztvételi aránya az egészséges életmóddal kapcsolatos felméréseken és előadásokon is. A nőket jobban motiválja a változtatás lehetősége. Általában megfigyelhető az is, hogy ha egy családon belül életmód változtatásra kerül sor, akkor azt a nő, barátnő, anya vezeti be. Ezen a napon lehetőséget biztosítottunk a lakosság részére a hagyományos állapotfelmérés mellett (vércukor-, vérnyomás vizsgálat), alternatív módszerek megismerésére is (metodic testösszetétel mérés). Minden betérő lakosnak, lehetőséget biztosítottunk, hogy megméresse a vércukrát, vérnyomását, testtömegét, illetve esetleges elhízásának arányát. Sokan éltek az összes lehetőséggel.

A mért eredmények:

Férfiak körében a mért cukor vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy majdnem fele-fele arányban voltak a normál érteket mutatók száma, a magas cukorral rendelkezők számával. A vérnyomás tekintetében a mért eredmény meglepő volt, hisz majdnem mindenkinek a határértéken belül volt. Az elhízás tekintetében viszont van még mit javítani.

A nők esetében a mért vércukor eredmény magasabb arányban jó színt közeliek voltak. A vérnyomásmérés azt mutatta, hogy a normál értéken belül maradt. Az elhízás viszont nagy probléma a nőknél, ennek aránya a mért eredmények alapján igen magas.

Következtetés: az elhízás továbbra is nagy probléma.

Egészségnap – előadás

Résztvevők:

Az érdeklődők többnyire nők voltak, akik szívesen beálltak és végezték a gyakorlatokat is.

Program rövid leírása:

A Fálun Dáfá gyakorlása az elmére összpontosít, az elme és a gondolatok művelésével foglalkozik. Ezen felül tartalmazza még a türelmet, a tisztánlátást és a lemondást – lemondást a hétköznapi emberek vágyairól és ragaszkodásairól, valamint a legnehezebb megpróbáltatások elviselését is. E koncepció alapján azonban még számos más dologgal is rendelkezik.

A Fálun Dáfá magában foglalja a test művelését is, mely különleges gyakorlatok végzését jelenti. E gyakorlatok egyik célja, hogy erősítse a művelők természetfeletti képességeit és a Gong energiamechanizmusait. Másik célja, hogy kifejlesszen a testen sok-sok élőlényt. A magas szintű gyakorlással ugyanis kialakul a Halhatatlan Gyermek és még sok más képesség is fog kifejlődni. A Fálun Dáfá gyakorlatainál szükség van arra, hogy ezek a dolgok kialakuljanak és nemesedjenek a művelés által. Egy olyan átfogó, az elmét és a testet is egyaránt művelő rendszer – mint például ez is – egyaránt szükségessé teszi az önművelést és a fizikai gyakorlatokat is, de a gyakorlatokkal szemben sajat magunk nemesítését helyezi előtérbe. Ugyanis egy személy Gong-ja nem fog növekedni, ha csak a gyakorlatokat végzi, miközben nem műveli a Xinxingjét. A gyakorlatok tehát csupán kiegészítők lehetnek a spirituális tökéletesség eléréséhez.

Egészségnap – előadás

Résztvevők:

Nagy érdeklődés volt az előadás miatt. Férfiak és nők egyaránt.

Program rövid leírása:

Metabolic Typing módszer:

Metabolic Typing tudományosan megalapozott, a mindennapokba könnyen beépíthető étkezési program, amely a személyes táplálkozási igényeinkből indul ki. Modern társadalmunk elvesztette a kapcsolatot a genetikai adottságai szerinti táplálkozás gyökereivel. A problémát pedig súlyosbítja, hogy özönlenek felénk az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó tartalommal.

A Metabolic Typing módszernek köszönhetően végre könnyen és gyorsan megállapíthatóak idegrendszeri, emésztőrendszeri és hormonális sajátosságaink. Ezek alapján meghatározhatóak, hogy mely élelmiszerek optimálisak számunkra, és azok milyen arányú fogyasztása felel meg nekünk. Az idegrendszeri és emésztőrendszeri dominancia alapján öt féle táplálkozási típust különböztetünk meg.

Egyensúlyi-, szimpatikus, paraszimpatikus, glyko- és beta típust.

Attól függően, hogy melyikkategóriába tartozunk, automatikusan világossá válik, hogy miért működik az egyik vagy másik diéta jobban, vagy hogy miért nem számodra. Pl. egy fehérjegazdag diéta a szimpatikus típusba tartozó embernek, akinek60%-os szénhidrát igénye, biztosan nem válik be. Hozzá inkább egy vegetárius táplálkozáshoz közeli életmód passzol. Az is egyértelmű, hogy a WHO ajánlásai miért nem eredményezik a tökéletes egészséget egy gyorségetésű/glyko típusnak, akinek jóval magasabb a fehérje és a zsír.

Egészségnap – előadás

Résztvevők:

A tornagépek a nők érdeklődését keltették fel inkább, így a nők ismerkedtek meg vele. 

Program rövid leírása: 

7 gépből álló szett. Mindegyik gép más-más izomcsoportot mozgat meg fekvő helyzetben. A gépek 10 perc után automatikusan leállnak. 70 perc mozgatást 7 órai klasszikus tornához lehet hasonlítani izzadás, izomláz nélkül. Tehermentesíti az ízületi- és csontrendszert. Testsúly problémákra, cellulitis, legyengült kondíció, helytelen testtartás, ízületi fájdalmakra, fejfájásra, vérkeringési panaszokra, labilis idegrendszer esetén, terhesség alatt és szülés után is használható.

Egészségnap – rajz és plakátverseny

Résztvevők:

A településen élő iskolások és óvodások számára hirdettük meg rajzversenyünket. 17 gyermek adta be pályázatát. A lelkesedés nem volt túl nagy, hisz több rajzversenyt is rendeztek településünkön az utóbbi időben.

Program rövid leírása:

A meghirdetett rajz, illetve plakátverseny témája” Mit eszik a család”. Számunkra élvezetet nyújtott, betekinteni családok étkezési szokásaiba a gyermekek látószögén keresztül. Mivel technikailag bármit használhattak, színes és változatos alkotások születhettek. A kiállításon, a gyermekek büszkén mutatták és magyarázták alkotásaikat. Minden gyermeket, aki alkotott, oklevéllel jutalmaztunk.

Egészségnap – túra

Résztvevők:

Az idő nem indult kellemesen, meglepetésünkre mégis nagy létszámú csoport jelent meg a túra gyülekezőjének helyszínén. Minden korosztály képviseltette magát, kicsiktől a kisérő nagymamákig.

Program rövid leírása:

A Kökörcsin túraútvonalat választottuk és a túra népszerűsége megtette a hatást. Délelőtt 9óra 30perckor indultunk. Nekivágtunk a „Szurdiknak”- egy kis ébresztő. A „Szurdik” tetejénél, a Madarász utca felé vettük az irányt. A pihenőnél megálltunk egy kis szusszanás erejéig, hogy az idősebbek is bírják a távot. Voltak akik magukkal hozták reggelijüket, amit itt fogyasztottak el. Folytattuk utunkat a Zsidó dombig, ahova jó kis kaptatón lehet eljutni. Felszáradt a reggeli pára, így az útról gyönyörű kilátás volt egész Győrig. Ragyogó napsütésben lett részünk, így egy kicsit a baktató mellett a napsugaraitól is felolvadtunk. A Zsidó dombon ismételten megálltunk egy rövid pihenő erejéig. A pihenő után visszaindultunk. A lefelé vezető úton az „orkok támadása” elnevezésű út adott felvidított mindenkit. Észre sem vettük, hogy újra a Vaskapu utcánál vagyunk, hisz vidáman, nevetgélve és beszélgetve tettük meg a távot. Innen újra a „Szurdik” felé vettük az irányt. Mielőtt nekivágtunk újra a meredek útnak, újra tartottunk egy utolsó pihenőt. Az idősebbek bemelegítették térdeiket a meredek lejtő előtt. Mindenki épségben érkezett meg a kiindulóponthoz. Az időjárás rosszul indult, de a hangulattal együtt emelkedett a hőérzetünk is, valamint a napsugarai is.

Remekül sikerült a túra, sokan eljöttek, így egy csapatépítő programnak is megfelelt.

Egészségnap – vetélkedő

Résztvevők:

A vetélkedőnkön 34 fő vett részt. Férfiak és nők szívesen töltötték ki a tesztünket. 

Program rövid leírása:

A vetélkedő kérdéseit természetgyógyász ismerőseim állították össze. Azt találtuk ki, hogy minden kérdés válasza igen legyen, mert így jobban rögződik az emberekben a válasz. Sokan nem tudták a helyes választ. Vetélkedő témája az „Egészséges ételek” és 16 kérdést tettünk fel. Úgy érzékeltük, hogy sok kérdésre, valamint arra adott válaszokra sokan rácsodálkoztak.