Menü Bezárás

2014. április 19. szombat

Egészséghét – Állapotfelmérés 1. 

helyszíne:      Sportpálya Nyúl,  9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 19.

Résztvevők:

Az állapot felmérésen, 40fő vett részt. Főként a meccsre érkező játékosok, kísérők.

Program rövid leírása:

2014. április 19.-én, szombaton, a Húsvétot megelőző nap a nyúli focipályán a sporté és az egészségé volt a főszerep.
A Nyúli és a Győrasszonyfai öregfiúk mérkőztek meg egymással.
A focimeccset megelőző másfél órában az egészségmegőrzés, valamint az állapotfelmérés volt a fő téma.
Az említett állapotfelmérés keretében vérnyomás, vércukor, testsúly és BMI index mérésére került sor. A felmérés alanyai legfőképpen a focisták voltak, akik szerencsére a tű láttán sem futamodtak meg és a mérést követően érdeklődve hallgatták a felmérést végző szavait az eredményekkel kapcsolatban. Az eredmények tisztán kimutatták, hogy még aktív sportolókat vizsgáltunk, hisz az elhízás nem volt jellemző. A magas vérnyomás kimutatható volt, viszont nem a valós eredményeket mutathatta, hisz a nagyon korán érkezők a mérés előtt már bemelegítettek. Általánosságban kiemelkedően jók voltak az eredmények.
A mérés után következett a várva várt focimeccs.

Egészséghét – barátságos mérkőzés 

helyszíne:      Sportpálya Nyúl,  9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 19.

Résztvevők:

40-65 éves korosztály, akik régen is futballoztak. 

Program rövid leírása:

2014. április 19.-én, szombaton, a nyúli focipályán a sporté és az egészségé volt a főszerep.
A nyúli és a győrasszonyfai öregfiúk mérkőztek meg egymással.
Itt nem az eredmény volt a fő, de fontos megjegyezni, hogy szerencsére hazai győzelemmel zárult a mérkőzés. A nyúliak nyertek 2-1-re. A meccs nagyon jó hangulatban zajlott. A játékosok, régen is fociztak. Sajnos volt egy kis baleset, mert megsérült két játékos, akik egymást fejelték le. A sors pikantériája az volt, hogy pont egy testvérpárral történt meg ez. A meccs állása a következőként alakult: első félidőben:1-0ra vezettek a nyúliak, majd 1-1-re változott, majd nyertek a nyúliak 2-1re.
A meccs 2 félidőből állt, összesen 1órat fociztak. (30-30perc volt a két félidő) Ez a meccs nem egyedi alkalom volt, hisz rendszeresen szerveznek öregfiú találkozót a nyúli és a környező település sportolói.

Interaktív előadás – keringést javító torna 

helyszíne:  Nyúli Sport Club, 9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:     2014. április 19. (10.00 – 11.00)

Résztvevők:

Nyúl község lakossága, főként anyukák, hölgyek, akik szeretnek aerobicozni, illetve, akit érdekel a sport és hajlandó az egészsége és a fittsége érdekében tenni.

Program leírása:

Mindenekelőtt azt a tényt kell tisztázni, hogy a világon minden mozgás, amely számunkra megfelelő, azaz az edzettségi állapotunknak, a korunknak egyaránt kedvez, a keringést javítja.Az egészség definícióját a WHO így fogalmazta meg: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség és a fogyatékosság hiánya.” A felgyorsult életritmusnak köszönhetően az emberekben fokozódott a stressz, amelyet az egyén nagyon nehezen tud kézben tartani, ennek javítására és kiküszöbölésére van szükség többek között a sportolásra. A káros szenvedélyek is teret nyertek a mindennapi életben. A dohányzás, a drogok, az alkoholok. Ezek pedig nemcsak a szervezetet károsítják, hanem az emberek belső érzelmi, lelki állapotát, mentális képességeit is. A rohanó életmód miatt egyre több lehetőség nyílt az egyének részére, hogy egészségüket többféle módon megóvhassák. Sajnos ezzel együtt nőtt a veszélyforrások lehetősége is. Szerencsére a társadalomban egyre jobban elterjedt a sportolás, akár az aerobik, akár más sportágak. Ennek oka az is, hogy egyre több reklámplakáton vagy akár a televízió reklámjaiban is tökéletes alakú ember néz vissza ránk, ami azt eredményezi, hogy az emberek ezeket az „ideálokat” tekintik mintának. Ez pedig azt hozza magával, hogy egyre többen járnak konditerembe és aerobikórákra. Ez mindenképpen pozitív kimenetele a dolognak, de azt is fel kell mérni hogy ez gyakran belső motiváció nélkül történik. Sajnos, a motiváció nélküli edzés azt eredményezi, hogy az egyének abbahagyják a sportolást. Kamaszkorban még tele vannak energiával a gyerekek, de a fizikai aktivitás sajnos felnőtt korban már romló tendenciát mutat. Ennek következményeként eltűnik a sport pozitív élettani és pszichológiai hatása. Ez a hazánkban magas számban előforduló krónikus betegségeknél is megmutatkozik. Felborul a harmónia, az egyensúly, a mértékletesség, melyek pedig részei az emberek mindennapjainak, és amelynek újra megtalálásához a sport igen fontos eszközül szolgál. A sport tehát elősegíti a pozitív gondolkodást, fejleszti az egészségtudatos magatartást, önbizalmat ad. Az igazi egészségtudatosság azonban azt jelenti, hogy egyaránt adaptálódunk a külső és belső feladatok ellen, eközben pedig fenntartja a testi-lelki harmóniát. Mint minden szakmailag körültekintően végrehajtott mozgásos tevékenység így a aerobik edzések is pozitív módon hatnak a személyiségre és ezen belül számos egymással szorosan összefüggő folyamatra. Az edzéselvek szerint végzett aerobik gyakorlatok hatására az egészség szempontjából előnyös fiziológiás folyamatok és funkcionális változások mellett javul a mentális egészség és fejlődik a szociális adaptációs készség. A folyamat lényegében egy olyan dinamikus egyensúlyi állapot (homeosztázis) elérését eredményezi, amely pozitívan hat az egyén testi-lelki –szociális egészségére.

Fiziológiás, élettani hatások

A rendszeres aerobikedzés egyik legjelentősebb hatása a szív- és keringési rendszer alkalmazkodása. A szív nagyobb teljesítőképessége fizikailag aktívabb, egészséges életmódot biztosít, a kiterjedtebb koszorúér-hálózat pedig a szív jobb vérellátását eredményezi, ami nagymértékben csökkenti a szívbetegségek veszélyét (pl. szívinfarktus). A jobb relaxáció következménye a gazdaságosabb szívműködés, míg a lassúbb pulzusérték nyugalmi (60 ütés/perc alatt) és aerob terhelés mellett hosszabb diasztolés szakaszokat eredményez. Kedvezőbbé válik a munka/pihenés arány és hatékonyabb lesz a koszorúér keringés. Mindezek következményeként kialakul az excenrikusan hipertrofizált edzett szív, ami az aerob munkát végző egyének egyik főbb jellemzője.

Mint már mondtam minden mozgás jótékonyan hat a keringési rendszerünkre. Az előadás során egy alapos bemelegítés után, mely magasra emeli a pulzusszámot, közepes intenzitáson végzett gumiszalag gyakorlatokat végeztünk. Majd a rövidebb erősítő szakaszok szünetében dinamikus, pulzusszámot fokozó feladatokat csináltunk, így már intervall edzésről beszélhetünk, ahol a különböző intenzitású mozgások váltogatásával keringési rendszerünk edzésére szolgáló óratípust kaptunk. Az óra alatt mindig másra helyeztük fel a pulzusmérő órát, mellyel az illető követhette azt, hogy a szervezete a különböző terhelésre, hogyan reagál. A foglalkozás alatt természetesen folyamatosan lehetett kérdezni és legjobb tudásom szerint meg is válaszoltam a felmerülő kérdéseket.

Egészséghét – vetélkedő 

helyszíne:      Sportpálya Nyúl, 9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 19.

Résztvevők:

A vetélkedőnkön 41 fő vett részt. Férfiak és nők szívesen töltötték ki a tesztünket.

Program rövid leírása:

A vetélkedő kérdéseit természetgyógyászatban jártas és aktívan résztvevő, ismerőseim állították össze. Vetélkedő témája az „Egészséges táplálkozási mód” és bár csak 5 kérdést tettünk fel, de a, b, c, és d pontokból kellett a helyest választ kitalálni Úgy érzékeltük, hogy sok kérdésre, valamint arra adott válaszokra sokan rácsodálkoztak. Jó hangulatban telt a tesztek kitöltése, mert néhány válasz alternatívája viccesnek hatott.

2014. április 20. vasárnap

Egészséghét – Előadás

 

helyszíne:      Sportpálya Nyúl  9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 20.

Résztvevők:

Minden korosztály és nem képviseltette magát.

Program rövid leírása:

Béres Alexandra, az „Életmód tanácsok a rohanó hétköznapokra” címmel tartott előadást. Az előadás az egészséges táplálkozás útvesztőiben segít eligazodni, praktikus ötleteket mutatva a felgyorsult világunkban. Kiemelte, hogy az egyensúly a legfontosabb, amit meg kell találnunk a táplálkozásban, a mozgásban és a lelki viszonylatban is. Étkezésben ezt úgy tudjuk leginkább megtalálni, ha azok között az ételek között, amelyeket nagyon szeretünk, és nem tudunk lemondani, valamint az igazán egészséges és tápláló ételek között van egy olyan fajta egyensúly, hogy még jól érezzük magunkat és ne csupán egy kúra legyen az elhatározásunk, hanem egy tartós változtatás. Ugyanez vonatkozik a sportra is, szerintem túlzásokba nem szabad esni, de bizony meg kell, hogy legyen a heti 3-4 alkalom, amit testmozgással töltünk, hogy megfelelően működjünk a szervezetünk, az anyagcserénk, vérellátásunk, nyirokkeringésünk. Ez a kettős garantáltan hatni fog a lelki tényezőkre, és nagyon sok erőt fog adni, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.”

Egészséghét – futóverseny

 helyszíne:      Sportpálya Nyúl, 9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 20.

Résztvevők:

A futóversenyen, 327fő vett részt. Kisgyermektől az idősebb korosztályig.

Program rövid leírása:

2014. április 20.-én vasárnap, kora reggel a meghirdetett időpont előtt már gyülekeztek az emberek. Felkészültünk arra, hogy maximum 212 ember érkezik a futásra. Minden induló egy pólót és egy tombola jegyet kapott ajándékba, az indulás előtt. Meglepetésünkre folyamatosan hömpölygött a tömeg. Már annyian voltak, hogy a jelenléti ívünk is elfogyott és innen-onnan összeszedett papírlapokra kellett folytatnunk a regisztrálást. A végén ért minket a kellemes meglepetés, miszerint 327 fő állt fel a rajtnál. Az indulás előtt bemelegítőt tartott Béres Alexandra. A táv 3,2 km volt a település utcáin. A menetet a Misszió mentő autója kísérte, élén pedig rendőrautó és a polgárőrség járműje haladt. Az érkezési sorrendet nem figyeltük, hisz a közös sportoláson volt a hangsúly. A tombola jegyek pedig azért kerültek kiosztásra, hogy a végén az indulók között ajándékokat sorsoltunk ki, mely átadásában szintén Béres Alexandra segédkezett.

A futás jó hangulatban telt, és az idő is kedvező volt a sporteseményünk megrendezéséhez.

Egészséghét – Geocaching túra 

helyszíne:      Sportpálya Nyúl, 9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 20.

Résztvevők:

Vegyes korosztály, 31fő.

Program rövid leírása: Nyúli kincskereső túra.

Az időjárás előrejelzők által beígért záporok miatt nem számítottunk sok jelentkezőre, ennek ellenére több mint harmincan indultunk útra az első és reményeink szerint nem az utolsó Nyúli kincskereső (geocaching) túrára.

A regisztráció után mindenki kapott ásványvizet és almát útravalónak. Az indulás előtt a túravezető tartott még egy tájékoztatót a túra útvonaláról, az útközben megkereshető kincsesládákról és a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesülettől kölcsönkapott GPS-ek használatáról.

Az első pont megtalálása tartott a legtovább, mivel ilyen modern kincskeresős játékban még senki sem vett részt, de a végére annyira belejöttek, hogy már segítség nélkül is megtalálták a rejtekhelyeket.

Minden résztvevőnek tetszettek az ötletesen elrejtett dobozok: régi levelesláda aljára mágnessel rögzítve, híd pallója alá rejtve, elhagyott madárfészekbe téve, kútba madzaggal leengedve, földbe ásva kivágott fának álcázva, madáretetőbe dugva

Leginkább a gyerekek élvezték a játékos túrát, egymással versengve próbálták megtalálni az eldugott dobozokat és a bennük lévő apró ajándékokat: matricát, lufit, csokit

A Nyúli „hegyekben” tartott másfél órás kb. négy kilométeres séta után mindenki kellemesen elfáradva és mosolyogva érkezett vissza a kiindulási pontra.

Egészséghét – grafológia

 helyszíne:      Sportpálya Nyúl, 9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 20.

Résztvevők:

Felnőtt korosztály 

Program rövid leírása:

A grafológia görög eredetű szó, melyet a grafo (=írás), valamint a logosz (=tudomány) szavak összetételéből hozott létre a grafológia atyjának is nevezett (wd)Jean-Hippolyte Michon. Jelentése: írással foglalkozó tudomány. A kézírás és a személyiség közötti összefüggést már az ókorban is feltételezték.

Meghívott grafológusunknak nagy sikere volt, többen is kíváncsiak voltak személyiségük vizsgálatának eredményére. Már nem először járt nálunk, mindig nagy érdeklődéssel várják érkezését. Személyes beszélgetést, zárt körben folytatták. Akinél úgy látta, hogy problémák merültek fel, életvezetési tanácsadást nyújtott.

Egészséghét – masszázs 

helyszíne:      Sportpálya Nyúl, 9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 20.

Résztvevők:

Felnőtt korosztály

Program rövid leírása: 

Kedves Természetgyógyászunk már nem először járt nálunk. Örömmel vették igénybe az ingyenes lehetőséget. Mint megtudtuk, a talpmasszázzsal rengeteg betegséget lehet kezelni. Ugyanis a talp idegellátása rendkívül gazdag, több tízezer idegvégződés található rajta. Ezért alkalmas arra, hogy rajta keresztül a szervezet egészét kezeljék. Minden szervnek megvan a pontos helye és gyógyítási módja a refelxológiában.

Egészségnap – Állapotfelmérés

helyszíne:      Sportpálya Nyú, 9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 20.

Résztvevők:

Az állapot felmérésen, 30fő vett részt. Arányában 13férfi, valamint 17nő. Életkor szempontjából a fiatal kamasztól a 50-60 éves korig vegyesen.

Program rövid leírása:

Megfigyelhető a nők magasabb részvételi aránya az egészséges életmóddal kapcsolatos felméréseken és előadásokon is. A mai nap azok közé a kivételes napok közé tartozott, amikor is közel fele-fele arányban jelentkeztek férfik és nők. A mai napi mérést a Misszió mentőszolgálat végezte, akik sokszor vállalnak ilyen vizsgálatokat. Ezen a napon lehetőséget biztosítottunk a lakosság részére a hagyományos állapotfelmérésre (vércukor-, vérnyomás vizsgálat), Minden betérő lakosnak, lehetőséget biztosítottunk, hogy megméresse a vércukrát, vérnyomását, testtömegét, illetve esetleges elhízásának arányát. A Misszió mentősök munkáját egy főorvosnő segítette, aki, ha kellett életvezetési tanácsokat is nyújtott. Sokan éltek az összes lehetőséggel.

A mért eredmények:

Az első mérések eredménye tükrében ( a kontroll vizsgálaton megjelentek esetében) némi javulást láttunk. A vérnyomás tekintetében a mért eredmény meglepő volt, hisz majdnem mindenkinek a határértéken belül volt. Az elhízás tekintetében viszont van még mit javítani, de itt is egy-két kivételtől eltekintve javulást találtunk.

Hatásosnak bizonyult a nyolchónapos projektünk, hisz sokan részt vettek ingyenes lehetőségeinken, és a programokon. Ezen felbuzdulva mi is elindítunk egy Etka jóga tanfolyamot, melyre már most sok az érdeklődő.

Egészséghét – vetélkedő

helyszíne:      Sportpálya Nyúl, 9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 20.

Résztvevők:

A vetélkedőnkön 27 fő vett részt. Férfiak és nők szívesen töltötték ki a tesztünket.

Program rövid leírása:

Folytattuk az előző napi tesztjeinket. A vetélkedő kérdéseit természetgyógyászatban jártas és aktívan résztvevő, ismerőseim állították össze. Vetélkedő témája az „Egészséges táplálkozási mód” és bár csak 5 kérdést tettünk fel, de a, b, c, és d pontokból kellett a helyest választ kitalálni Úgy érzékeltük, hogy sok kérdésre, valamint arra adott válaszokra sokan rácsodálkoztak. Jó hangulatban telt a tesztek kitöltése, mert néhány válasz alternatívája viccesnek hatott.

 2014. április 21. hétfő

Interaktív előadás – Az aerobic előnyei és hátrányai 

helyszíne:  Nyúli Sport Club, 9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:     2014. április 21. (10.00 – 11.00)

Résztvevők:

Nyúl község lakossága, főként anyukák, hölgyek, akik szeretnek aerobicozni, illetve, akit érdekel a sport és hajlandó az egészsége és a fittsége érdekében tenni.

Program leírása:

A 30 év alatti nőknek az aerobikot, illetve a zenére végzett gyakorlatprogramokat ajánlja aerob kondicionálás céljából a szakirodalom.

Az aerobik egy izgalmas mozgásforma, előnye, hogy nem csupán csoportosan végezheted, hanem egy jó DVD-vel megfelelő időbefektetéssel akár otthon is elérheted a kívánt alakot. A zsírégetés és alakformálás mellett javítja az anyagcserét és jót tesz a léleknek is, hiszen a mozgás endorfint termel, ami a boldogságért felelős hormon. Ráadásul az aerobik jó hatással van a légzésre és a keringésre is.

A lakosság elöregedése és a mozgásszegény életmód miatt nő a túlsúlyos emberek száma, az elhízás problémája tehát a súlykontroll fontosságát támasztja alá, mely a fitnesztermek, aerobikórák egyik központi momentumává válik. Megnő az igény a life-time jellegű sportok iránt is, melyeket az idősebb generáció is űzhet. Az aerobik típusú foglalkozások esetében azok az órák kerülnek előtérbe az idősebbek esetében, melyek keringésfokozóak, nyújtó-lazító és relaxáló valamint erősítő jellegű gyakorlatokat tartalmaznak. A keringésfokozást esetükben nem a szökdelő gyakorlatokkal, hanem a széles és a váll síkja fölötti karmunkával érjük el. A spinning, a callanetics, jóga és az aerobik bizonyos válfajai (aquafitnesz, alakformáló óra, stb) iránt támasztanak keresletet az idősebbek. A „forever young” kultúra terjedésével az idősebbek is szeretnék megtartani fiatalos, esztétikus külsejüket, melyben ezeknek a mozgásformáknak jelentős a szerepük. Mára már nem elég a tünetmentesség, az egészség, az emberek boldogok akarnak lenni. Az egészséghez egyre inkább hozzátartozik az aktivitás, a jó kedély, a boldogság megélése, melyek az élményorientált sportok keresletét dinamizálják, mint pl. az aerobikon belül az új Zumba irányzat. A sport elősegíti a pozitív gondolkodást, fejleszti az egészségtudatos magatartást, önbizalmat ad. Az igazi egészségtudatosság azonban azt jelenti, hogy egyaránt adaptálódunk a külső és belső feladatok ellen, eközben pedig fenntartja a testi-lelki harmóniát.

Ilyen és ehhez hasonló témákról esett szó a foglalkozáson, ahol természetesen a feladatvégzés előtt, alatt és után is módunk volt ezt a kérdéskört átbeszélni. Most felsorolásként néhány előnyt szeretnék bemutatni:

  •  A rendszeres aerobikedzés egyik legjelentősebb hatása a szív- és keringési rendszer alkalmazkodása.
  • A folyamatos aerobikedzést végzők légzése gazdaságosabb, mint az átlagos, egészséges testi edzést nem folytató embereké. Az aerobik-gyakorlatokkal biztosítható a teljesítményt jobban meghatározó gazdaságosabb mélyebb légzés a nagyobb vitálkapacitás helyett. Az aerobik-gyakorlatok növelik a légző felületet, fejlesztik a légző izmokat, ami jobb légzési technikát eredményez és nagyobb légzési perctérfogattal (160–180 liter/perc) jár együtt.
  • A nagy terjedelmű és kis intenzitású aerobik-gyakorlatok megfelelő ismétlésszám után növelik a kapillárisok számát (izom, tüdő) és az erek rugalmasságát, ami a mozgás szervrendszer hatékony, gazdaságos működésének egyik alapfeltétele.
  • Mindezen hatások együttes eredménye az egészséges vérnyomás, ami az érelmeszesedés és a trombózis kockázatát jelentősen csökkenti.
  • Az állóképességre irányuló edzések sorozata csökkenti a veszélyes LDL koleszterinszintet, és ezen belül hatékonyan emeli a HDL-szintjét (meggátolja az ütőerek falán a nemkívánatos lerakódásokat, illetve feloldja a kártékony zsírlerakódásokat)
  • Az aerobikgyakorlatok elsősorban a kardiovaszkuláris rendszer hatékony működésének eredményeképp pozitív hatással vannak olyan belső szervek működésére, mint pl. gyomor, máj, epe, belek, méh.
  • A belső szervek „aerobikoztatása” pedig olyan harmonikus működéssel jár együtt, mely segít megelőzni a rákos, daganatos betegségeket.
  • Az edzések következtében javul valamennyi mozgásszerv vér- és tápanyagellátása és ezáltal, az összes szövet erősebb, ellenállóbb lesz.
  • A folyamatos és rendszeres aerobik edzés azzal segít a túlsúly csökkentésében, az ideális testsúly elérésében és stabilizálásában, hogy előmozdítja a feleslegesen elfogyasztott kalóriák felhasználását. Az edzések eredményeként megváltozik a test összetétel, pontosabban csökken a test zsíraránya és növekszik a zsírmentes izomzatarány.
  • Az aerobik-gyakorlatok a szexuális életre is jótékony hatással vannak. A kulturáltabbá váló szexuális élet elsősorban a növekvő szexuális vonzerőben, növekvő szexuális aktivitásban, az önbizalom erősödésében mutatkozik meg.

Összefoglalásként:

A szakszerűen végzett aerobik egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élethez segít. A javuló életminőség nagyobb vitalitással, általános teljesítményjavulással, összességében stabil egészséggel párosul. Erősödik a betegséggel szembeni ellenálló képesség és csökken a frontérzékenység. Az aerobik-gyakorlatok áthangolják szerveink működését, oldják feszültségeinket. Végső soron mindezen tényezők együttes eredménye a végső célt, a tökéletesebb önmegvalósítást segítik elő.

Az aerobic hátrányai

Erről az oldalról szerencsére már jóval kevesebb mondanivaló jut. Akkor lehet hátrányos és okozhat sérülést az aerobic óra, ha számunkra nem megfelelő óratípust választunk, és esetleg túlterheljük az adott mozgásformával szervezetünket. A szakszerűen és jól kiválasztott mozgásforma nem okozhat sérülést és problémát. A másik eset, amikor hátrányról beszélhetünk az, amikor az egyes gyakorlatokat nem megfelelően kivitelezzük és ezzel az adott ízületet, izomzatot nem megfelelően terheljük. Ilyen eset lehet, ha pl. alapálláskor és guggoláskor a térdek nem kifelé néznek és a térd a boka vonala elé kerül – ekkor nem az izomzatot erősítjük, hanem a térdízületet túlfeszítjük, mely a sok helytelen végrehajtás következtében fájni kezd. Gyakori hiba még a hasizomgyakorlatok során, hogy a derekat nem feszítik a földre, illetve a nyak nem a hát meghosszabbítása, és az arc nem a plafonra néz, hanem a fej előre dönt, ilyenkor a has erősítése nem kedvező, ellenben a hát és a nyak megfájdul. Nehéz azt megérteni, hogy a helyesen kivitelezett gyakorlatok végrehajtása jóval nehezebb és nagyobb erőfeszítést kíván a végrehajtójától, de hosszútávon megéri, mert az izomzat erőteljesebben fejlődik és a sérülés és a fájdalom is elmarad. Lehet, hogy kezdetben a jó végrehajtással kevesebb ismétlésszámra vagyunk képesek, de az edzések rendszeres látogatásával egyre többet tudunk majd csinálni, csak kitartónak kell lenni. Aki ezt elhiszi és kitartó mindenki számára beigazolódnak az elhangzottak.

A gyakorlatvégzés során most azon volt a hangsúly, hogy minden egyes mozdulat tökéletesen legyen kivitelezve, ezáltal a sérülés csaknem teljesen kiküszöbölhető. A hibás végrehajtás javítására egy alapórán nincs mindig idő és alkalom, ezért nagyon örültek a vendégek ennek a foglalkozásnak.

Egészséghét – Lúgosító italok kóstoltatása 

helyszíne:      Sportpálya Nyúl,  9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 21.

Résztvevők:

Ezen a programon 15 fő vett részt. Férfiak és nők vegyesen. 

Program rövid leírása:

Lénárt Gitta az a személy Magyarországon, aki már több éve folytat nyersétel-diétát. Ami azt jelenti, hogy étkezése nagyobbik részében nyers zöldségeket, csírákat és gyümölcsöket fogyaszt. Magam is több hónapja cseréltem fel a reggeli étkezésemet ezzel a táplálkozással, és egyre több étkezésemet alakítom az ő „utasítása” szerint. Sokat fogytam és a közérzetem is jobb lett. Ebből a táplálkozásból szerettem volna ízelítőt adni a programon megjelenők részére. Két féle turmixot készítettem. Az első alma, áfonya és spenót összeállításban készült. A második: sárgarépa, alma, cukkini, zellerlevél, olíva olaj. A látogatóknak nagyon ízlett mindkét variáció, többször is repetáztak. Többen érdeklődtek, mit mivel lehetne még keverni, illetve hol lehet erről a táplálkozásról bővebb információhoz jutni.

Egészséghét – Stresszoldó masszázs – interaktív előadás

 helyszíne:      Sportpálya Nyúl,  9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 21.

Résztvevők:

7 fő vette igénybe a lehetőséget. 

Program rövid leírása:

Az esős idő miatt a masszázst a túrán résztvevők vették igénybe. A masszázson megpihenhettek és megismerhették testük érzékenyebb pontjait. Masszőrünk több, mint egy órát masszírozta azokat, akik igényelték. A masszázst relaxációs zenei háttér és gyertya lángja tette még kellemesebbé. A szakemberünk nem csak masszírozott, hanem életvezetési tanácsokat is adott a látogatóknak, valamint megtanította őket az otthon is használható fogásokra. A vendégek kellemes érzésekkel távoztak

Egészséghét – Túra

 helyszíne:      Sportpálya Nyúl , 9082. Nyúl, Jókai u. 30.

időpontja:        2014. április 21.

Résztvevők:

14 fő, középkorúak, vegyesen férfiak és nők.

Program rövid leírása:

Az egészséghét harmadik napján esős időre ébredtünk. Biztosak voltunk abban, hogy elmarad az e napra tervezett túra. Telefonon is érdeklődtek többen, akiknek elmondtuk, hogy sajnálatos módón el kell halasztanunk.  Koncentráltunk a többi programunkra, mely zárt helyen került megrendezésre. Arra lettünk figyelmesek, hogy kisebb csoportban érkeznek emberek, esőkabátban, esernyővel. meglepődtünk, de örültünk is egyben. Elindult tehát a túra. Az utvonal a következőképp alakult: végig mentünk a Jókai úton, majd fel a „Szurdikon”. A kápolna utcán a Széna utcában haladtunk tovább. A Gerhára. A Gerháról a Bereknél lefelé a Vaskapu utcán. Bár az eső hátráltatott minket a haladásban, hisz időnként attól féltünk, „elveszítjük „ a talajt lábunk alól. Csúszott az út, hisz agyagos a talaj errefelé, és tudjuk, ha elázik….. Ha nehezen is, de felmentünk a kilátóhoz, ahonnan a Zsidódombhoz jutottunk. A Madarász utcán leereszkedtünk a kis Szurdikon és tértünk vissza a sportpályához.

Sárosan, egy kicsit átfázva, elfáradva ültek be a túrázok a lúgosító italok kóstolójára.