Menü Bezárás
Deutsche Version
 
Képeslapküldés

GPS koordináták: 47.44009, 17.67368

A község Veszprém megye északkeleti szélén a Sokorói-dombság déli nyúlványain, a Sokorói-Bakonyér partján fekszik. A település érintkezik Győr-Moson-Sopron megye határával. A Bakony hegység délnyugati részével is határos. Az enyhe lankák, az alacsony dombok, és sekély völgyek változatos látványt nyújtanak. A megközelítése nehézkes, mert vasútállomása nincs. Az autóbusz járatok ritkák. Közúton a Pápa-Kisbér országúton, Gicnél lekanyarodva kb. 3–4 km-es mellékúton, vagy Téttől Gyömörén keresztül, Lovászpatonán át lehet elérni.

Az első rendelkezésre álló írásos emlékek 1333-ban Nagdeem néven említik. 1554-ben lakatlan, s amit újra 1761-ben népesítenek be. Iskoláját 1771 óta jegyzik. A római katolikus templomát a hívek 1786-ban építették fel. A legrégebbi egyházi anyakönyvben a falu megnevezése Nagy-Dém. Az evangélikus templomot Nagydém-Hathalompuszta birtokosa építtette 1830-ban. 1857-ben Ihász János földbirtokos a tornyát feljebb emeltette.

Az 1848-as szabadságharcban Németh József tanító nemzetőr tiszt volt. Ihász Dániel honvéd ezredes tiszteletére 1990. szeptember 29-én emlékoszlopot emeltetett a falu Honismereti Köre. Több kiváló ember született a faluban. Például Soó Mihály kanonok keszthelyi tanár és író.

Az első világháborús emlékművet közadakozásból emeltette a falu lakossága. A népességszámhoz viszonyítva sok halottja volt. 1951–1971-ig önálló közigazgatással rendelkezett. 1945 előtt a településen bíróság volt, ami a helyi kisebb ügyek eldöntésére volt hivatott.

A termelőszövetkezet 1959-ben alakult meg. Pár év múlva egyesült a Bakonytamásival. Később Pápateszér és Csót is csatlakozott csóti központtal. Már 1939 óta ismert volt, hogy Közép-répáspusztán időszámítás előtti 16-15. században az itt él nép ide temetkezett. 1991–1992-ben feltárást végeztek, ami eredménnyel járt, annak ellenére, hogy a sírokat kirabolták.

Az 1990-es önkormányzati választások óta ismét önálló a község. Az infrastrukturális szolgáltatások közül vezetékes ivóvízzel, vezetékes gázzal valamint kábel-tv hálózattal rendelkezik a település. A régi, sáros utakat portalanították. A gyermekek Lovászpatonára járnak iskolába, de 1996 óta a napközis óvoda helyben működik az önkormányzattal közös épületben. A második világháborús emlékművet 1989-ben avatták fel, ezzel súlyos adósságot róttak le az elesettekkel szemben. Szintén közadakozásból épült fel.

A háziorvos a szomszédos Lovászpatonáról jár át. Önálló pappal rendelkezik, ezzel is kifejezve élni akarását. 1997-ben címert és zászlót szenteltetett, ezzel is kifejezve önállóságát, mert hosszú időn keresztül sorsa más községekhez kötődött.

Látnivalók:

  • Ihász Dániel emlékoszlop az evangélikus templomkertben.
  • Ihász Lajos evangélikus lelkész síremléke a Hathalmi temetőben.
  • Táj, környezet
  • Világháborús emlékmű
  • Evangélikus templom
  • Római Katolikus templom
  • Kőkereszt
  • Kút, kerítés

Önkormányzat elérhetőségei:

8554 Nagydém, Széchenyi u. 1.

Telefon: (89) 345-352.

Forrás: Nagydém Önkormányzata, helyszíni adatgyűjtés, wikipédia.

További híreink